top of page
joopvanrossem

Docu-alert 601   11 oktober 2024

 

Docu-alerts worden samengesteld door Remmelt Kruizinga en Jaap Penninga.Ze worden verspreid door Platform VB Haaglanden.Ze verschijnen eens per week, doorgaans op vrijdag/zaterdag.Docu-alerts besteden in het bijzonder aandacht aan de VG-sector in brede zin


Wlz

·       NZa: zorgkantoren moeten zorg kwetsbare cliënten verbeteren

De NZa wil dat zorgkantoren de zorg beter gaan organiseren voor cliënten, dieeen combinatie nodig hebben van langdurige gehandicaptenzorg en geestelijke gezondheidszorg (ggz).Meer daarover in dit bericht (bron: Skipr).Zie ook het bericht en hetdit rapport van de NZa.

·       Kamervragen over logeerfaciliteiten voor kinderen met een (Z)EMVB 

Die vragen waren gesteld door GroenLinks-PvdA en zijn deze week beantwoord (link) door staatssecretaris Maeijer.


Participatiewet e.d.

·       Minimumloon per 1 januari 2025 verhoogd met 2,75%

Dat heeft minister van Hijum de Tweede Kamer laten weten (link en link).Ook uitkeringen als de Wajong zullen met dit percentage stijgen.


Jeugdwet

·       Problemen in de jeugdzorg eerder groter dan kleiner gewordenDat meldt de Jeugdautoriteit in haar jaarlijkse rapport over de Stand van de Jeugdzorg. Meer over de inhoud van dat rapport in dit bericht (bron: Binnenlands Bestuur). Het rapport zelf is via dit bericht te vinden (bron: Jeugdautoriteit). Zie voor een reactie van Jeugdzorg Nederland hieren voor een reactie van gemeenten hier.


Zorgverzekeringswet / Jeugdwet / Wlz

·       Ouders van zorgbehoevende kinderen lopen vast in bureaucratie

Meer daarover in dit bericht van Radar. Klik voor de reactie van CIZ en Zorginstituut Nederland hier (bron: Radar)


VN-verdrag Handicap

·       Inclusie is taak voor hele kabinet

Dat vindt VGN. Deze organisatie pleit voor een afzonderlijke en integrale begrotingsbespreking van het onderwerp gehandicaptenzorg / inclusie. Daar zouden bewindspersonen van de verschillende betrokken ministeries bij aanwezig moeten zijn. Meer daarover in deze blog (bron: VGN).


Wet zorg en dwang (Wzd)

·       Inspectie meldt meer registraties van gedwongen zorg

Dat blijkt uit onderzoek van de IGJ. Meer daarover in deze berichten van Skipr (link)en IGJ (link). Er is een apart deelrapport met cijfers over de gehandicaptenzorg. Klik daarvoor hier.


Divers

·       Ouders die kindzorg verlenen, weten vaak niet dat ze informeel pgb kunnen krijgen

Dat constateert het Zorginstituut Nederland (ZiN).Inmiddels heeft ZiN via een publicatie (‘Addendum’) de regelgeving verduidelijkt.Meer daarover in deze berichten van NZG (link) en ZiN (link).

·       Agema verwacht geen massale uittocht zzp’ers uit de zorg

Dat schrijft zij in antwoord op Kamervragen van de SP over de voorgenomen toetsing op schijnzelfstandigheid per 1 januari a.s. Meer daarover in dit bericht (bron: Skipr).

·       Antwoorden Agema op diverse vragen over zorgfraude

Afgelopen weken waren er diverse perspublicaties over fraude in de zorg.   Over die berichten zijn door verschillende Kamerleden vragen gesteld.Die zijn deze week beantwoord. Klik voor de antwoorden op vragen vande SGP hier,  van de SP hier en van GroenLinks-PvdA hier.

·       Waarom veel zorgfraudeurs de dans ontspringen in de Wmo

Meer daarover in dit artikel (bron: Binnenlands Bestuur).

·       StAG faciliteert dialoog medewerkers over toekomst

Meer toelichting hier (bron: VGN).


 

 

1 weergave

Recente blogposts

Alles weergeven

Docu-alert 602   18 oktober 2024

Docu-alerts worden samengesteld door Remmelt Kruizinga en Jaap Penninga. Ze worden verspreid door Platform VB Haaglanden. Ze verschijnen...

Docu-alert 600

28 september en 5 oktober 2024 Vorige week was er door technische problemen geen Docu-alert.Vandaag daarom een Docu-alert met nieuws over...

Docu-alert 599   21 september 2024

Docu-alerts worden samengesteld door Remmelt Kruizinga en Jaap Penninga. Ze worden verspreid door Platform VB Haaglanden. Ze verschijnen...

Comentarios


bottom of page